Ei temppuja – vaan silmät auki, Pori

23.2.2025 klo 21:22 Uutiset

Ei temppuja – vaan silmät auki, Pori

” Vihreä siirtymä on puhdasta bisnestä ja silmänkääntötemppu”

Näin toteaa Jaakko Jäntti mielipidekirjoituksessaan (SK-LS 17.2.2025)

Ensimmäisestä väitteestä olen tarkalleen samaa mieltä. Se, tuleeko Meri-Poriin oikea vihreän siirtymän keskittymä, on täysin bisneksistä kiinni. Suurteollisuuden sijoittaja ei tee ainuttakaan investointia, ellei ole tarkkaan laskenut sen taloudellista kannattavuutta.

Kaupunkimme johtavat virkahenkilöt ovat tehneet esimerkillistä työtä hankkiakseen uusia yrityksiä erityisesti Kaanaan ja Mäntyluodon suunnalle. Varauksia ja suunnitelmia on iso nippu, mutta toistaiseksi yksikään vihreän siirtymän investoija ei ole näyttänyt lopullista vihreää valoa teollisen laitoksen rakentamiselle. Ensimmäinen iso merituulivoimalakin jäi investoijien puuttuessa tekemättä, vaikka siihen olisi saatu 30 miljoonan euron valtion rahoitus.

Keskustelin Fingridin vihersiirtymälle myönteisen asiantuntijan kanssa nykyhetken tilanteesta, ja hän totesi omana mielipiteenään, että kyllä se siitä lähtee vielä kunnolla liikkeelle – mutta vasta ensi vuosikymmenen alussa. Vähän on tuo pitkä aika odotella – kun se on samaa odotusta, jota Porikin on teollisuusalueillaan jo monet vuodet harrastanut.

Vihreä siirtymä on todella bisnestä, joka alkoi tuulienergiassa valtiovaltamme massiivisella syöttötariffituella, mikä sentään lopetettiin vuonna 2017. Vanhoja sovittuja sopimustariffeja maksetaan silti edelleen kunkin projektin sopimusajan loppuun saakka.

Kun tuulienergiabisnekset ovat nyt muuttuneet isomman riskin kohteiksi ja uudet tuulipuistot syövät toistensa kannattavuutta (ilmiölle on jo keksitty nimikin: kannibalismi!) on erityisesti merellä tullut hiljaisempi aika.

Maalle rakennettaessa on Jaakon mainitsemia puhtaan energian silmänkääntötemppuja käytetty vihreän siirtymän tuuli- ja aurinkovoimalaprojekteissa. Kuitenkin se joka saa jättituulimyllyn lähes takapihalleen tai heti aidan taakse kymmenien hehtaarien aurinkopaneelikentän jaksaa tuskin ymmärtää kauniita luonnonsuojelullisia puhtaan energian perusteluja. Kyllä siinä jokaisella silmät avautuvat kun oma luonnonympäristö on täysin pilalla.

Porin kaupungin ongelma on, että vihersiirtymän jonkinmoisessa pysähtyneisyyden tilassa vedyn ja siitä valmistettavien jatkotuotteiden teko ei kerta kaikkiaan ole nyt kannattavaa. Sijoittajien investointipäätökset ovat tulevaisuuden sumussa. Energiayhtiömme taas olisi ollut saamassa merkittäviä lisätuloja juuri näistä projekteista.

Pori Energiasta on nyt myyty 49% osuus, ja kaupungin kassaan siitä tulee satoja miljoonia euroja.  Kaupunkimme johdon ajatus on ollut rahastoida myyntitulot. Tavoitteena on saada ainakin muutamia vuosia enemmän tuottoja, kuin mitä häviämme Pori Energian tuloutuksen puolittuessa.

Näin voi käydäkin, jos valtuusto ei tee temppuja, vaan pitää silmänsä todellisuudelle auki. Tulevan valtuuston vastuu on todella iso. Ainakin kaksi sudenkuoppaa täytyy välttää.

Toinen sudenkuopista on lähteä väkisin itse rahoittamaan sellaisia yrityksiä, joihin ulkopuolista rahoitusta ei saada. Esimerkiksi jo aikoinaan kyseenalaistamani Porin ja Enersensen telakkadiili ei näytä täällä hetkellä tuottavan kummankaan osapuolen suhteen ollenkaan toivottua tulosta. Se, mihin ulkopuoliset rahoitustahot eivät halua lähteä mukaan on kovin harvoin tuottoisaa.

Edellistäkin pahempi sudenkuoppa on ”rahaa on” – tyyppinen julkinen kerskarakentaminen. Siihen jos hairahtuu, hetken kuluttua rahaa ei olekaan. Tulee muistaa, että kymmenien miljoonien uudisrakennukset tuovat aina vuosipoistoina ja lämmitys- sekä henkilöstökuluina joka vuosi myös useiden miljoonien eurojen jatkuvat kustannukset.

Välttämättömät julkiset investoinnit on tietysti tehtävä. Esimerkiksi tieverkkomme on surkeassa kunnossa ja kirjasto pian pakkoremontin edessä. Kuitenkin sellainen ajatus, että näyttävät, isot investoinnit tuovat houkuttelevuudellaan Poriin niin paljon asukkaita, että heidän verotulonsa korjaavat kaupungin kassan on mielestäni perusteiltaan väärä.

Poriin tullaan ja Pori menestyy vain, jos nykyisillä ja uusilla porilaisilla yrityksillä on tarjota asukkaillemme työtä. Sitä varten tarvitsemme tasokkaita koulu- ja opiskelupaikkoja, sujuvaa kaavoitusta ja avautuvien mahdollisuuksien nopeaa hyödyntämistä.

Vaikka vaalit ja Energian myyntirahat ovat tulossa, nyt ei ole aika unelmahömpälle eikä katteettomille vaalilupauksille. Tärkeintä on huolehtia jokaisen asukkaamme perustarpeista ja elinoloista muulloinkin, kuin vaalipaivinä.

Simo Korpela           kristillisdemokraattien Porin paikallisosaston ja Satakunnan piirin pj

Porin kaupungin- ja Satakunnan hyvinvointialueen valtuutettu          (edelleen ehdolla molempiin)