Tiina Tuomelan puhe 31.3.2025 Vantaa-Keravan hyvinvointialueen valtuustossa.
Tiina Tuomelan puhe 31.3.2025 Vantaa-Keravan hyvinvointialueen valtuustossa.
31.3.2025 klo 18:49 Uutiset
Aluevaltuusto puhe 3/2025
Viime vuonna laadittu uudistusohjelmamme oli suhteellisen realistinen. Hyvä, että emme lähteneet yt-neuvotteluihin tai irtisanomisiin. Huolta herätti kuitenkin syksyllä ylimääräisen säästöohjelman laatiminen. Ohjelmat ovat taloudellisessa mielessä tuoneet tulosta, alijäämämme vuodelta 2024 on ennustettua pienempi. Huolta herättääkin se, missä määrin palvelutarjontaamme on jouduttu supistamaan.
Useimmiten kuulee kansalaisilta huolta puhelinpalvelujen toimimattomuudesta. V. 2024 67 %:iin soitoista vastattiin takaisinsoitolla saman päivän aikana, odotusaika oli keskimäärin 446min.
Seniorineuvonnan suhteen puhelumäärät ovat kasvaneet ja takaisinsoitto saman päivän aikana onnistui vain 46 %:ssa. Seniorineuvonta tarvitsee selkeästi lisäkapasiteettia jatkossa. Seniorineuvonta ja mahdollisesti tulevaisuudessa seniorineuvolat tukevat kotona asumisen onnistumista ja vahvistavat myös turvallisuuden tunnetta.
Seniorien kotona pärjäämistä vahvistavat myös kotiin vietävät palvelut ja digipalvelut. Nk. etäkotihoito ei voi kuitenkaan kokonaan korvata paikalla tapahtuvaan käyntiä. Kaiken kaikkiaan digipalvelut ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. Ihmiskontakteja todella tarvitaan. Monelle yksinäiselle ikäihmiselle, kun kotihoidon käynti on se päivän ainoa ihmiskontakti.
Olemmekin hyte-haasteissa todenneet, että jopa 1/10 osa asukkaistamme kokee yksinäisyyttä ja määrä on kasvussa. Turvattomuuden tunne on myös kasvussa.
Edelleen on muistettava, että ympärivuorokautista hoivaa tarvitaan. Jonot hoivaan ovat lyhentyneet, mutta vanhusväestömme kasvaa ja omalla toiminnalla tuskin kaikkea tarvetta pystymme täyttämään. Tässä suhteessa ostopalveluja edelleen siis tarvitaan.
Ennaltaehkäisevien palveluiden vahvistaminen on investointi, joka pitkässä juoksussa tuottaa säästöjä. Mm. perheiden varhainen tuki merkittävästi vähentää mm. raskaampaa lastensuojelun tarvetta.
Pidimme terveysasemille kiireettömään hoitoon pääsyn hoitotakuun 2 viikossa ja se toteutui v.2024 49 %:ssa.
Henkilökunnan hyvinvointi. Veto- ja pitovoima.
HYTE-haasteet
Yksinäisyys (1/10 asukkaista), turvattomuus, työttömyys, syrjäytymisriskissä olevien määrä, ahtaasti asuvien määrä, heikko osallisuuden kokemus (1/10 asukkaista).
Palvelujen saatavuus parantunut, tosin vaihtelee kovasti.
Mielen hyvinvointi laskenut.
Tarvitsemme siis matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluja sekä asumisneuvontaa, jota nyt tehdäänkin yhteistyössä kaupunkien kanssa. Tarvitsemme jalkautuvaa, etsivää työtä. Ja tarvitsemme myös vahvaa yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa.
Osallisuusohjelma
Heikko osallisuuden kokemus on jopa 1/10 asukkaista. Miten voisimme tätä vahvistaa? Asukaskyselyt ja -raadit osin toimivat, mutta ongelmana on, että kyselyihinhän vain osa vastaa. Esim. asiakastyytyväisyyskyselyyn vastaavat varmimmin he, jotka ovat päässeet palvelujen piiriin. Tärkeää olisikin saada vastauksia myös heiltä, jotka ovat vasta yrittämässä saada palveluja tai joilta haluttu palvelu on evätty.
Yhtä kaikki osallisuuden kokemus on tärkeä myös turvallisuuden luojana. On tärkeää, että kansalainen kokee tulevansa kuulluksi ja siten aidosti voivansa vaikuttaa palveluihinsa.