Vai muka yliopiston autonomia!

19.4.2016 klo 09:43 Uutiset

Niin kauan kun yliopistot ja opiskelijat saavat rahoituksensa veronmaksajien rahapussista, ei voida puhua yliopistojen autonomiasta.

Veronmaksajien verorahoilla maksetaan yliopistojen henkilökunnan palkat ja investoinnit, opiskelijoille asumistuki, ruokatuki ja taskurahaa. Ja yliopisto sanoo, ettei sillä ole vastuuta aluepolitiikasta! Miksi sitten Joensuu riemusta hihkuen ottaa lähes tuhat opiskelijaa ja Savonlinnasta siirtyvän henkilökunnan avosylin vastaan? Siksi, että he saavat valtavan verosiirtymän Joensuuhun.

Emme voi ottaa mallia maailman yliopistoista, jotka ansaitsevat autonomian omalla rahoituksellaan. Silloin se voi olla irti aluepolitiikasta.
Nyt verorahoilla rakennetaan Joensuuhun uutta ja Savonlinna ajetaan alas. Tähän menee paljon varoja, joilla olisi taattu OKL:n rahoitus kustannustehokkaasti Savonlinnassa pitkäksi aikaa eteenpäin. Nyt sitten varmasti mietitään kuumeisesti miten hallitus kompensoisi, taas verorahojen turvin, Savonlinnaan jotain korvaavaa.
Uusien toimien käynnistäminen ja juurtuminen alueelle vie aikaa. Siitä huolimatta se voi olla turhaa ja kallista tekohengitystä. Ei yliopisto voi vierailla veronmaksajien kukkarolla ottamatta vastuuta alueellisista seuraamuksista.

On ontuvaa perustelua, että tutkimuksen laatu vaatii keskittämistä. Jyväskylän yliopistosta väitelleenä asuin koko ajan Savonlinnassa, tein opintoja Savonlinnan kampuksella ja muissa yliopistoissa ja ulkomailla. Laaja-alaisuus ja verkostoituminen ovat tätä päivää.
Vanhanaikainen käsitys on rakennuksiin perustuva laadun korostaminen. Ihmiset ja heidän kykynsä rakentaa toimivia verkostoja muodostavat laadun, jota nyt tarvitaan. Kuvitteleeko Itä-Suomen yliopisto meitä niin yksinkertaisiksi, että me tämän täysin vailla todellisia perusteita olevan sumutuksen hyväksymme.
Nyt jää olettamus, että kunhan nyt vähän aikaa meuhkaavat, kyllä se siitä sitten. Tämän luokan päätöksiä ei tehdä meidän eikä kenenkään suomalaisen verorahoin ilman seuraamuksia.

Ennenkin on traktorikaravaaneja pystytetty. Nyt on sen paikka. Kaikki yritykset, poliittiset puolueet, opiskelijat, veronmaksajat: tuetaan nyt yhteisvoimin edunvalvojiamme ja osoitetaan kaikki mahdollinen tuki kaupungin johdolle niin, että he saavat voimaa ajaa asia järkevään ja taloudellisesti kestävään päätökseen.
Meillä on oikeus ja velvollisuus puolustaa OKL:n säilymistä Savonlinnassa ja vastustaa verorahojen älytöntä tuhlausta. Vain hölmöläiset leikkaavat peittoa toisesta päästä jatkaakseen sitä toisesta päästä.

Outi Pyöriä
terveystieteiden tohtori
Savonlinna

outi pyoria