Jouni polki 920 km Savonlinnan OKL:n vuoksi

12.5.2016 klo 13:43 Uutiset

Savonlinnan OKL veisi mennessään satoja työpaikkoja ja tuhat asuntoa

Savonlinnalaisen Jouni Koskelan pyöräretki ja nimenkeruu vetoomukseen kotikaupunkinsa opettajankoulutuslaitoksen säilyttämiseksi päätyi eduskuntaan tänään. Takana on viikko pyörän selässä: 920 kilometriä, 12 kuntaa ja vielä useampi kylä.

Suojelubiologi Jouni Koskela ja ajoneuvona reilun viikon toiminut polkupyörä seisovat ehjän oloisena Pikkuparlamentin edustalla auringonpaisteessa. Takana on silti 920 kilometriä eli reilusti toista sataa kilometriä päivää kohti.

– Jos nyt OKL katoaa Savonlinnasta, saatte kohta tulla opettamaan meitä lukemaan ja kirjoittamaan
Koskela on pysähtynyt pyöräretkensä aikana 12 kunnan alueella Etelä- ja Itä-Savossa. Eilen hän suuntasi kohti päämääränsä Helsinkiä Heinolan ja Lahden kautta.

Kuuttien pesimistä ja lisääntymistä tutkivan Koskelan aikataulu on tiukka. Kymmeneltä hän tapaa Pikkuparlamentin edessä eduskuntaryhmien edustajat ja puoli yhdeltätoista hän on matkaamassa linja-autolla kohti Savonlinnaa.

Koskelan vetoomus kerää eduskuntaryhmien sympatiat ja saa vastakaikua. Savonlinnan kampus on taistellut olemassaolostaan aina. Nyt pääministeri Juha Sipiläkin on luvannut selvittää opettajankoulututuslaitoksen kohtalon vielä kertaalleen.

Selvitys aluetaloudellisista vaikutuksista valmistuu ensi viikolla.

Jo nyt arvioidaan, että  Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen siirtämisellä Joensuun yliopiston kampukselle olisi merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Kyse on sadoista työpaikoista ja kenties tuhannesta asunnosta eli merkittävästä roolista alueen asuntomarkkinoilla.

Koskela muistutti eri eduskuntapuolueiden kansanedustajia, että esimerkiksi Kuopion hammaslääketieteen laitoksen lakkauttamisen jälkeen alueen asukkaiden purukalusto on ollut kehnommassa kunnossa.

– Jos nyt OKL katoaa Savonlinnasta, saatte kohta tulla opettamaan meitä lukemaan ja kirjoittamaan, hän veistelee.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiittää Koskelaa itsensä likoon pistämisestä. Savonlinnan kampuksen lakkauttamisen taustalla on hallituksen yliopistoihin ja koulutukseen suuntaamat säästöt. Nyt asia kuitenkin palautuu Essayah’n mukaan aivan oikeaan osoitteeseen eli takaisin hallitukselle.

– Asia palautuu sylttytehtaalle ja sitten näemme, mikä poliittinen tahtotila on. Hallitus pystyy tekemään taloudellisen ratkaisun, jolla opettajankoulutuslaitos voi säilyä Savonlinnassa, Essayah sanoo.

Vetoomus Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen säilyttämiseksi keräsi kaikkiaan noin 27 000 allekirjoitusta.